Keisareille Jouluna 2020

Olimme valmistautuneet viettämään Keisarin sukujuhlaa Alajärvellä 19.7. 2020. Vuoden alussa sukuseuran hallitus kokoontui tarkentamaan juhlavalmisteluja. Maaliskuusta lähtien koronaepidemia yllätti kuitenkin Suomen ja koko maailman. Valmistelutyö jäi kesken ja sukujuhla jäi toteutumatta. Poikkeustilanne oikeuttaa juhlien ja siihen liittyvien virallisten kokousten siirron. Sukuseura on kuitenkin toiminut koko ajan. Digitalisointia on viety eteenpäin ja sukuseuraan on liittynyt uusia jäseniä. Sihteeri-rahastonhoitaja Pirjo Koivumäki on pitänyt tili- ja kirjanpitoasiat hyvässä järjestyksessä. Toivon, että ensi vuonna 2021 sukujuhla voidaan toteuttaa.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 29.11. oli Keskipohjanmaa-lehdessä mielenkiintoinen haastattelu. Siinä esiteltiin Kirsti Loukola-Ruskeeniemen uusin romaani ”Buharan satakieli”. Kirja sijoittuu Isovihan aikaan 1713-1721. Venäläisten suorittamien hävittämisten ja tappamisten lisäksi tuohon aikaan liittyvät lukuisat lapsikaappaukset. Kirjoittajasta tuntui tärkeältä kirjoittaa niistä 20.000-30.000 suomalaislapsesta, jotka venäläiset sieppasivat. Suomen väkiluku oli tuolloin 350.000, joten siepattujen lasten osuus oli väkilukuun suhteutettuna todella suuri.

Suomalaislapset päätyivät Venäjälle ja aina Persiaan saakka orjiksi, sotilaiksi ja piioiksi. Erityisen paljon lapsia siepattiin Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalta sekä Itä-Suomesta. Sakari Topeliuksen kertomus ”Koivu ja tähti” liittyy tähän aiheeseen. Kirjaansa varten Kirsti Loukola oli perehtynyt kaikkiin mahdollisiin aiheesta kirjoitettuihin tutkimuksiin. Uusimpana niistä oli professori Jukka Korpelan vuonna 2014 ilmestynyt tutkimus ihmisryöstöistä. Siinä kerrotaan myös suomalaisesta papista, joka pääsi vankeutensa jälkeen palaamaan Venäjältä Suomeen. Hän kertoi, että Persian Isfahanissa on tuhat suomalaista naista ja lasta orjina ja heidät pitää lunastaa pois. Turun tuomiokapitulista lähetettiin tämän johdosta kirje kuninkaalle. Ruotsalaiset eivät välittäneet asiasta vähääkään. Kuninkaan mielenkiintokin suuntautui enemmän muualle kuin Suomen suuntaan.

jatkuu >>