Till alla Kejsare Julen 2020!

Zacharias Topelius berättelse "Björken och stjärnan" är relaterad till detta ämne. För sin bok har Kirsti Loukola bekantat sig med alla möjliga, till ämnet, anknutna utredningar. Nyaste av dem var Professor Jukka Korpelas år 2014 utgivna forskning om människokidnappningarna. I den berättas det även om en finländsk präst, som efter sin fångenskap fick återvända från Ryssland till Finland. Han berättade att det i Persiska Isfahan finns tusen finländska kvinnor och barn som slavar och de bör lösas ut därifrån. Från Åbo domkapittel sändes, på grund av det, brev att konungen. Svenskarna brydde sig inte nämnvärt i ärendet. Konungens intressen riktade sig mera åt annat håll än Finland.

Kirsti Loukola hör till vårt släkte. I grunden är hon professor i geologi, som denna höst har för arbets- och näringsministeriet framställt nationell ackumulatorstrategi. Hennes farfar är Toivo Loukola född i Kortesjärvi, som vid olympiaden 1928 i Amsterdam vann guldmedalj i hinderlöpning. Jag fann den här Loukolas bok, förra lördagen, dagen före intervjun i Kuortane bokhandel. Rekommenderar den för läsning

Historia berättar åt oss om de ofta svåraste tiderna, som våra förfäder har upplevt. Vi får respektera deras arbete och deras grundvärden, med vars stöd de har uthärdat. Detta betyder att vi bör förvalta vårt kristna arv och föra vidare att användas av kommande generationer. Jag önskar alla, denna hälsnings läsare.

Erkki Murtomäki, släktföreningens ordförande

<< Till början